reede, 3. november 2017

Nädalateema 8 - IT professionaal

Erialane professionaalsus on mõiste millele üheseid kriteeriumeid seatud ei ole. Ega seda teha saagi. Haridust tõendav dokument ei pruugi kajastada haritust ega õpitud eriala sisulist mõistmist. Samuti ei taga mingi kitsa valdkonna tundmine seda, et just selles valdkonnas loodud lahendused on paremad teistest võimalikest lahendustest. Üks käsitlusviis ei pruugi sama hästi toimida teisal. Pean siinkohal silmas just IT sektorit. Samuti ei taga n.ö. „kõigetadmine“ ka edu. Siinkohal tuleb mängu juba loodusseadustega kooskõlas olev universaalsuse printsiip. Kuna IT sektor on muutunud niivõrd laiaulatuslikuks, siis ei ole ühel inimesel kuidagi võimalik saavutada ühtlaselt head taset kõigis mõeldavates valdkondades.
Isiklikult pean end oma valdkonnas kompetentseks, kuid mitte professionaalseks. Seda põhjusel, et suudan küll teatud valdkonnas hästi toimetada, kuid seda siiski ainult ühel platvormil. Konkurentide, eriti just vabavaraliste osas, hea ülevaade puudub. Seega ei ole ma pädev hindama, kas minu kasutatav platvorm on sama efektiivne ka kusagil mujal analoogsetes situatsioonides. Enda jaoks olen jõudnud arusaamisele, et üheks professionaalsuse tunnuseks on indiviidi oskus suhtuda kriitiliselt oma kitsa valdkonna teadmiste jõulisesse eelistamisse ja oskuseset olla avatud uute lahenduste osas.
Eeltoodust lähtudes jõuan järeldusele, et meil ei ole suurt mõtet fookusseerida ainult üksikindiviidide erialastele oskustele. Suuri ja mõjukaid lahedusi ei suuda enam keegi ainuisikuliselt ellu rakendada. Suured asjad tehakse meeskonna tööna ja seal sõltub juba konkreetsete isikute oskuste rakendamine juhtimisest. Sõltumata sellest kas keegi on loomult koleerik, introvert, sangviinik või ekstravert.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädalateema 13 - Geoinfosüsteemid ei ole ainult nägijatele

Osalesin 2013. a Eesti Rahvusraamatukogus toimunud rahvusvahelise geograafia nädala raames konverentsil nimega GIS päev. Olin selleks ajaks...