neljapäev, 7. detsember 2017

Nädalateema 13 - Geoinfosüsteemid ei ole ainult nägijatele

Osalesin 2013. a Eesti Rahvusraamatukogus toimunud rahvusvahelise geograafia nädala raames konverentsil nimega GIS päev. Olin selleks ajaks juba mõned aastad geoinformaatikaga tõsisemalt kokku puutunud ja kõikvõimalikud kaardid ja asukohainfo põhised IT lahendused olid tuttavlik teema. Hoolimata sellest oli Jakob Rosina ettekanne ”Kaardi lugemine pimedana ja kuidas see kasuks võib tulla?” tõeliselt silmi avavaks kogemuseks. Pimeda mehe elujaatav suhtumine ja kadestamisväärne esinemisoskus köitis publiku jäägitult. Ettekande salvestus on jätkuvalt üleval Jakob Rosina kodulehel rubriigis minult teistele. Jakob Rosin tutvustas pimedatele mõeldud navigeerimislahendust nimega BlindSquare. Põhimõtteliselt jälgib rakendus sinu liikumist ja kirjeldab sulle ümbrust. Ja seda soovi korral kiirusega, mis tavainimesele on totaalselt arusaamatu. Rakenduses on ka täiesti toimiv teekonna planeerija koos teejuhise funktsiooniga.



BlindSquare kasutab kaardimaterjalina üleilmset ja vabavaralist aluskaarti nimega OpenStreetMap. Tegemist on väga hea aluskaardiga, mis sisaldab endas oluliselt rohkem sisuinfot kui näiteks Google analoog. Koostatakse seda üldjoontes vabatahtlikkuse alusel. Seega on kõigil soovijatel, kel on mingi ruumiline taju olemas võimalik sellesse oma panus anda. Ise olen võtnud kohustuseks uuendada andmeid oma töökohaga seonduvalt. Lisaks puhtalt huvist uuendanud natuke oma kodukandi andmeid. Mingeid erilisi oskuseid see ei nõua. Lisaks vabatahtlikele on olemas ka mingi püsiv seltskond, kes tegeleb massilise andmeuuendusega. Andmeallikaks on siinkohal Maa-ameti ETAK aluskaart. Igati tänuväärne ettevõtmine kõigi osaliste poolt.

Lisaks eeltoodud aluskaardile rikastatakse ümbruskonda huvikohtadega Foursquare lahendusest. Vahva kõrvalepõikena võib mainida, et kui Foursquare kodulehel otsida huvipakkuvaid kohti Tallinna kohta on populaarsustabelis kolmandal kohal tulemuseks “Club Virgin Striptease - Julia, Diana, Rita, Evenjia & jekaterina are the funniest girls in Tallinn!!! Viva Russian ladies!!” :-)

Kokkuvõttes kutsun kõiki kaasa lööma OpenStreetMap aluskaardi koostamisse. Sellest on rohkematel inimestel kasu kui esialgu välja paistab.

http://jakobrosin.com/
http://www.blindsquare.com/
https://www.openstreetmap.org/
https://foursquare.com/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädalateema 13 - Geoinfosüsteemid ei ole ainult nägijatele

Osalesin 2013. a Eesti Rahvusraamatukogus toimunud rahvusvahelise geograafia nädala raames konverentsil nimega GIS päev. Olin selleks ajaks...