reede, 17. november 2017

Nädalateema 10 - Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO – mõningasest äratundmisrõõmust ja vastuoludest


Artikkel on tore lugemine. Artikkel on varustatud hulgaliste linkidega asjalikesse lisaallikatesse. Kõik see kokku annab valdkonnast väga hea ja kontsentreeritud ülevaate. Meeldivalt kõditab äratundmine, et nii mõnigi välja toodud iseloomujoon käib ka enda kohta. Olgu, sellega tõmbasin ma küll nüüd tagasihoidlikust käsitlevale punktile vee peale, aga siiski. Artiklis on minu arvates siiski pandud liigset rõhku tehniliste oskuste rõhutamisele versus vaba maailma mõtteviis. Või õigemini, esineb käsitlusviisis teatavaid vastuolusid. Üheks häkkeri tunnuseks loeb ta ühiskonnale kasulikuks olemist. Kingiühiskond. Samas sarjab tugevalt MS´i ja soovitab tungivalt kõike sellega seonduvat vältida. Valdav osa inimestest kasutab siiski Windows´i. Kas ei oleks altruistlikum luua just sellele süsteemile täiendavad vabu vahendeid. Muidugi on seda tehtud ja loodetavasti tehakse veelgi rohkem. Isiklikult aga ei taha nõustuda tehniliste oskuste nii suure osakaaluga häkkeriks olemises. Üheks üsna egoistlikuks põhjuseks on muidugi ka see, et viimased oskused on just endal kesised. Tunnen, et häkkeriks olemiseks ei pea täitma artiklis 100% ette antud tingimusi. On täiesti võimalik, et mõne kommertstarkvara silmis ketserlik isiksus hakkab järsku riiklikul tasemel (siinkandis on siiski riigiaparaat kõige suurem kommertstarkvarade tarbija) ajama vabavara poliitikat. Sellise isiku tegutsemisviis võib korda saata väga suurel määral häkkerluse mõtteviisiga seotud eesmärke. Mäletatavasti käis meie riigisüsteemist käesoleva sajandi esimese kümnendi paiku korra üle vabavara värskendav tuul näiteks OpenOffice.org näol. Isegi Tiigrihüppe sihtasutus saadi sellele projektile toeks pandud. Selle taga ei seisnud ainult professionaalsed programmeerijad.

Lugu tuletas muidugi valusalt meelde ka tõiga, et ei ole siiani teinud mugavalt kättesaadavaks neid asju, mida vabalt kasutatavaks kuulutasin. Siia alla käivad mõned skriptid, andmebaasi mudelid ja töölaua pluginad. Tunnistan süüd ja luban siiralt ennast parandada.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädalateema 13 - Geoinfosüsteemid ei ole ainult nägijatele

Osalesin 2013. a Eesti Rahvusraamatukogus toimunud rahvusvahelise geograafia nädala raames konverentsil nimega GIS päev. Olin selleks ajaks...