reede, 1. detsember 2017

Nädalateema 12 - kaks kasutatavuse näidet


Kes see koera saba ikka kergitab... Sestap toon hea kasutatavuse näite enda varasalvest. See on kaardirakendus mis jagab välja valla detailplaneeringute andmeid. http://harku.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=b820b2d41b614890b07300f93852aaba

Tegemist väga piiratud funktsionaalsusega kaardirakendusega. Rakendus töötab lisaks ka erinevates nutiseadmetes ja kohandab enda graafikat ise. Käivitamisel avanevas aknas on lühike info järgneva kohta. Olen selle rakenduse disainimisel kasutanud endale seatud kolme kliki reeglit. Vajaliku toimingu saab seetõttu tehtud väga kiiresti. Kõik toimingud on väga sarnased tüüpilisele kaardirakendusele ja seetõttu kasutajale suhteliselt tavapärased. Mõningased probleeme tekib kattuvate alade infopäringu korral. Päring annab näiteks kolme objekti kohta vastuse. Sobiliku valimiseks tuleb hüpikaknas klikata noolele. Kõik ei pane seda esimesel korral kohe tähele. Kõnealune rakendus on saanud väga positiivset tagasisidet. Seda nii tavakasutajate kui ka meie töötajate poolt. Jooksva 12 kuu kasutuse statistika näitab, et rakendust on kasutatud 10482 korral. Kasutame rakendust ka planeeringute menetluses dokumentide avalikustamiseks. Dokumentide lisamine toimub küll antud rakenduse väliselt kuid on olemuselt oluliselt lihtsam, kui varem. Planeeringust huvitatul on infot leida täna oluliselt lihtsam, kui varem kodulehelt sadade kirjete vahelt otsides.

Nüüd siis vastupidise iseloomuga näide. Vähese koduloolise uurimusega tegeledes olen küllaltki palju otsinud informatsiooni meie arhiividest ja muuseumidest. Esmalt veebist ja siis ka füüsiliselt kohale minnes. Asi on küll aastatega paranenud. Vähemalt on temaatilised lehed koondatud ühte kohta http://www.ra.ee/vau/index.php/et. Varasemalt oli pooli sinna koondatud lehtedest suhteliselt võimatu leida. On proovitud luua ka keskseid säilikute otsingu infosüsteeme. http://ais.ra.ee/. Võin kindlalt väita, et see ei toimi. Sellega leiab väga piiratud koguse infot ja on väga ebamugav kasutada. Siis on veel näiteks olemas Saaga nimeline arhiivisäilikute otsisüsteem. http://www.ra.ee/dgs/explorer.php. Isegi kui midagi sealt leiad tahab ta tulemi vaatamiseks sisse logimist. Milleks? Ajaloo huvilise jaoks on kogu pilt ikka väga kirju. Sisuliselt tuleb kasutada erinevate arhiivide ja muuseumide endi otsingusüsteeme. Erinevate arhiivide tundmaõppimine võtab väga kaua aega ja kunagi ei või kindel olla, et oled midagi kahe silma vahele jätnud.

Enda kogemusest võin väita, et piir kasutusmugavuse ja funktsionaalsuse vahel on väga hägune. Pigem leiavad positiivset vastukaja lihtsad ja piiratud funktsionaalsusega rakendused. Eespool mainitud kolme kliki reegel on minu meelest suhteliselt universaalne. Kurb tõdeda, aga sisuliselt vajavad kõik sellest keerukamad protsessid juba kasutaja koolitust. Ja ma ei pea siin silmas meie valla kodanike. Eraldi teemana mainiksin ära ühe teguri mis tihtipeale takistab hea disaini loomist ja uute lahenduste kasutusele võttu. Nimelt on harjumusel suur jõud. Isegi ebamugava kasutusega keskkonnaga harjub inimene lõpuks ära ja ei ole kuigi aldis ringi õppima.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädalateema 13 - Geoinfosüsteemid ei ole ainult nägijatele

Osalesin 2013. a Eesti Rahvusraamatukogus toimunud rahvusvahelise geograafia nädala raames konverentsil nimega GIS päev. Olin selleks ajaks...