reede, 24. november 2017

Nädalateema 11 - Tarkvara arendus- ja ärimudel ühe konkreetse projekti näitel

Asjasse segatud isikud võivad arvata, ja seejuures mitte ka eksida, et siinkirjutaja teab tarkvara arendusest ja ärimudelitest sama palju kui lehm lennuõnnetusest. Eks kõik sõltub taustsüsteemist millega vaadeldavat objekti võrrelda. Samas on kuidagi lastetoast kaasa tulnud tugev tung ja tahtmine pidevalt teha asju paremini kui tehti seda eile. Kuskilt kummitab soovitus - kui midagi laenad anna see tagasi paremas seisus kui saades.

Aga tulles nüüd teema juurde - tänavavalgustus. Eriti praegusel aastaajal igapäevane nähtus, mida märkad siis kui seda ei näe. Ehk mõningased tundeid inimeses tekitab see ainult siis kui seda ei ole. Kogu seda taristut on vaja hallata. Võtsin siis ette minu ametis üsna tüüpilise juhtumi. Kogu info ühe võrgu kohta on ühe tubli tsaariaegse inimese peas (see on muidugi teatav liialdus aga kollektiivis kutsume teda ikka pigem Rootsiaegseks meheks). Teatavasti on selline info peas talletamise viis üsna riskantne - kindlasti kohe ei sobitu kuidagi see asjakohaste ISKE nõuetega ja RIHAS ei õnnestu teda ka parema tahtmise juures ära registreerida. 

Siit edasi lühemalt. Sai loodud GIS andmebaas, koos sobiliku kaardiliidesega andmete sisestamiseks ja nutirakendusega välitööde läbiviimiseks. Kogu arhiiv käidi põhjalikult üle, tsaariaegse mehe viisime hüpnoosi, sahtlid tühjendasime ära ja tehtud. Kuna ma sellise teguviisi eest ametivendi ka mujal ette hoiatasin siis hüppas paati ka Tartu linn. Mitte nüüd naljatades - andmebaasi mudeli loomisel sai koos ära tehtud hulga asjaliku tööd.

Üteldakse, vist ka õigustatult, et süües kasvab isu. Tahtsime Tartuga koos astuda sammu edasi ja liidestada meie sisuliselt inventariseerimise platvorm tänapäevase kajugjuhtimissüsteemidega. Poliitikutele kolm tilka verd - EAS toetus - halliks läinud hankespetsialist ja tulemuseks oli see, et me suutsime hankida kõrge kvalifikatsiooniga tööjõudu mitte traditsioonilist valmis vidinat millest tellijal mingit ettekujutust ei ole. Või kui oli siis saadi täpselt seda mida kirja pandi aga mis ei vasta sugugi sellele mida tellijal vaja oli. Riigihanked… Arenduse käigus käis analüüs, disain ja arendus pideva protsessina. Nõuded muutusid pidevalt. Usaldus meie ja arendaja vahel on kõrge. Töö kulgeb ladusalt ja oleme tellijana protsessis olulisel kohal. Tänaseks õpitu järgi võiks nimetada et olen selles töös one site customer rollis. Millist konkreetset metoodikat arendaja selle töö käigus rakendab ei oska ütelda. Kuna tegemist on siiski väikesemahulise tööga siis pakun, et tegemist on pigem scrum´i ja kanban seguga.

Eriliseks kordaminekuks arvan olevat meie kasutatud ärimudel. Kuna raha oli vähe tuli potentsiaalse arendaja huvi asja vastu tekitada alternatiivsete lahenduste abil. Lahendasime olukorra nii, et meile ja teistele Eesti omavalitsustele on kautuslitsents tasuta. Makstakse teenuse majutuse, hooldustööde ja edasise arenduse eest. Varalised õigused jäävad arendajale. Meiepoolsete riskide maandamiseks oli lisatud tingimus olukorraks kus arendaja toote võõrandab või ei soovi enam teenusega jätkata. Nimetatud olukorras peab ta toote meile kõige saba ja karvadega üle andma koos õigusega toodet edasi arendada. Meie lootus, et arendaja saab tehtud tööga lisakasumit teenida kolmandate osapoolte kaudu näikse end õigustavat. Vähemalt saime partneri, kes tavaolukorras nii pisikeste töödega ei tegele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädalateema 13 - Geoinfosüsteemid ei ole ainult nägijatele

Osalesin 2013. a Eesti Rahvusraamatukogus toimunud rahvusvahelise geograafia nädala raames konverentsil nimega GIS päev. Olin selleks ajaks...